Potrivit unui comunicat dat publicității marți de către DNA Oradea, ofițerul, care a fost suspendat din funcție în toamna anului trecut, când a și fost pus la dispoziția conducerii Poliției Bihor, ar fi comis patru infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite, transmite corespondentul Mediafax.
Astfel, în noaptea de 22 spre 23 august 2012, aflându-se pe terenul unei asociații de vânătoare din județul Bihor, Sava „l-a intimidat pe un paznic de vânătoare prin declinarea calității de ofițer de poliție și de șef al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, acuzându-l fără niciun temei de săvârșirea infracțiunii de braconaj, luându-i arma de vânătoare și muniția aferentă, cu încălcarea dispozițiilor din Codul de procedură penală, fără să întocmească vreun proces-verbal de constatare a unei infracțiuni sau alt act care să creeze contextul legal al ridicării armei și muniției”.
Conform procurorilor DNA, comisarul șef Sava „l-a împiedicat în acest fel pe paznicul de vânătoare să declanșeze cercetări față de el, pentru suspiciunea că el însuși ar fi participat la acte de braconaj”. De altfel, un an mai târziu, când DNA a început cercetările în cazul său, ofițerul a fost obligat să-și predea armele și a primit interdicția de a părăsi Oradea și de a deține, folosi sau purta vreo armă ori muniție.
La percheziția făcută în noiembrie 2013 la locuința sa, procurorii au mai descoperit, de asemenea, că între cele 12 arme pe care comisarul-șef Gheorghe Sava le ținea în casă era și o armă de foc letală, cu țeavă lungă, care „nu figura și nu figurează printre armele înscrise în permisul său de armă și nici în registrul deținătorilor de arme supuse autorizării”.
Extinzând cercetările, anchetatorii au aflat că arma găsită fusese cumpărată în 2008 de către fiul ofițerului, care i-a și aplicat acestuia viza în permisul de armă „fără a fi verificată corespondența dintre seria înscrisă pe armă sau pe țeavă cu cea din documentele care o însoțesc”.
Ulterior, în 2012, la prelungirea valabilității permisului de armă al fiului ofițerului, printre cele cinci arme deținute de acesta a fost menționată și arma cu datele de identificare nereale, astfel că fiul lui Gheorghe Sava a fost obligat să predea toate armele ca urmare a suspendării dreptului de a le purta și folosi. În acel moment, însă, comisarul-șef, pentru a nu risca pierderea armei, „a făcut demersuri și a cumpărat arma de vânătoare prin intermediul unei societăți comerciale deținute de fiul său”.
O altă infracțiune imputată ofițerului de către procurorii DNA este că acesta a avizat înscrierea armei respective în permisul său de armă, fără ca aceasta să fi fost prezentată spre verificare unui polițist din cadrul serviciului pe care îl conducea, iar în 2013 a aplicat viza de prelungire a permisului său de armă fără a înregistra o cerere în acest sens și fără a prezenta armele spre verificare.
Alte două fapte de care este acuzat comisarul șef Gheorghe Sava sunt că a știut despre faptul că o persoană pe care o cunoștea a păstrat o armă de vânătoare în mod necorespunzător, sub pat, dar nu i-a aplicat acelei persoane amenda legală, cuprinsă între 2.000 și 5.000 lei, și nu i-a suspendat dreptul de deținere și de purtare a armei pe o perioadă de șase luni, conform prevederilor legale, respectiv că nu a luat măsuri pentru ridicarea armei de vânătoare de la o altă persoană, deși știa că aceasta o deținea ilegal, după ce i-a expirat permisul, ba mai mult, a autorizat vânzarea-cumpărarea armei, pentru a nu fi confiscată.
În acest dosar, trimis magistraților Tribunalului Bihor, comisarul șef Gheorghe Sava va fi judecat sub control judiciar.